Collageen onzin?! Of een werkend beauty supplement?

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Collageen houdt onze organen en weefsels op hun plek.

Waar vind je collageen in je lichaam?
Je vindt collageen in de laag onder de opperhuid (de dermis). Collageenvezels zorgen daar voor stevigheid van de huid. Maar het zit op meer plekken: onze botten, pezen en banden, haren en nagels bestaan ook uit collageen.

Waar is collageen goed voor?
Collageen is vooral bekend door de elastische werking op de huid. Het maakt dat je er jong en stralend uitziet. Ook zorgt het voor vol en glanzend haar. Wat minder bekend is, is dat collageen de gewrichten soepel houdt, de opbouw van de spieren ondersteunt en de organen beschermt.

Hoe wordt collageen aangemaakt?
Ons lichaam maakt collageen zelf aan. Er is alleen één probleem: na je 25 ste kan het lichaam collageen steeds minder goed zelf aanmaken. Na je 50ste maakt ons lichaam zelfs bijna geen collageen meer zelf aan. Met name vrouwen hebben hier last van.

Wat zijn de gevolgen van te weinig collageen in je lichaam?
Het zichtbare gevolg van te weinig collageen in je lichaam is huidveroudering. Je huid is dunner, heeft minder volume, gaat hangen en vertoont diepere rimpels. Ook ontstaat er meer cellulite op je dijen, billen en armen. Daarnaast worden je spieren en gewrichten stijver door een gebrek aan collageen en kun je minder soepel bewegen.

Hoe kun je de hoeveelheid collageen in je lichaam verhogen?
Om de hoeveelheid collageen in je lichaam te verhogen, is het belangrijk om zowel de collageen-aanmaak te stimuleren als de collageen-afbraak te remmen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kan doen.

Hoe kun je de afbraak van collageen afremmen?

Gebruik zonnebrandcrème
Blootstelling aan de zon blijft de grootste huid-verouderaar. Om afbraak van collageen te beperken, is het daarom het allerbeste om je gezicht te beschermen met een zonnebrandproduct dat beschermt tegen UV-B én UV-A, en het liefst ook met extra antioxidanten.

Stop met suiker eten
Wist je dat je van (snelle) suikers rimpels krijgt? Heel simpel gezegd, zetten de suikers zich vast op het collageen in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie. Verminder je suikerinname en je remt de afbraak van collageen.

Stop met roken
Ook roken zorgt voor een verlies van collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen.

Hoe kan ik collageen aanmaak stimuleren?

Slim eten voor meer collageen.
Door gezond en gevarieerd te eten, zorg je van binnenuit dat je huid optimaal kan functioneren. Voorbeelden van voedingsmiddelen die jouw collageen een flinke boost geven zijn: avocado, rode groenten en fruit, vis (omega-3 vetzuren), wortels, knoflook en citrusvruchten.

Langer slapen voor meer collageen.
De huid maakt nieuw collageen aan tijdens je slaap. In Cleveland deden ze onderzoek naar het effect op de huid van langdurig slecht of te kort slapen. Wat bleek? Mensen die langdurig te kort of slecht slapen, hebben meer kans op een versnelde huidveroudering. Kort slapen zorgt bovendien voor een drogere huid, waardoor fijne lijntjes zichtbaarder worden.

Extra collageen tot je nemen.
Het aanvullen van jouw collageen door extra collageen in te nemen, helpt je lichaam de stevigheid te herstellen van jouw huid. Daar bovenop versterkt het jouw haren en nagels en zorgt het voor soepelere spieren en gewrichten.

Collageen innemen: crèmes, supplementen of injecties?

Collageen crèmes

Er zijn veel crèmes met collageen die beloven de huid te verstevigen. Het smeren van collageen op je huid helpt niet om huidveroudering tegen te gaan. Collageen heeft een te grote structuur, waardoor het niet door de bovenste huidlaag heen dringt om de dermis (waar het moet zijn) te bereiken. Skincareproducten met collageen kun je dus links laten liggen.

Collageen injecties

Injecties met collageen zijn in de jaren negentig veel gedaan. Door collageen
rechtstreeks in de huid te injecteren, dringt het wél door tot de dermis. Een injectie heeft direct resultaat. Het nadeel is dat de kosten voor injecties flink kunnen oplopen en dat ze maar drie tot zes maanden effect hebben. Daarna wordt het collageen afgebroken door het lichaam en is het effect verdwenen.

Collageen supplementen

De laatste jaren zijn heel wat studies uitgevoerd die bewijzen dat collageen supplementen een zichtbare vermindering van rimpels veroorzaakt. Zo werd in 2013 een dubbelblinde studie uitgevoerd die de effecten van collageen supplementen onderzocht. Na 8 weken was er een significante verhoging van de hoeveelheid collageen in de huid. Collageen slikken is dus een bewezen effectieve manier om collageen tot je te nemen.

Wanneer is het goed om extra collageen supplementen te nemen?

Collageen supplementen zijn een goed idee als je last hebt van:

● Rimpels in je gezicht die dieper worden
● Een droge huid die wat minder stevig wordt
● Striae of cellulite
● Dun, dof haar of haaruitval
● Rode adertjes in je gezicht (Couperose)
● Stijve gewrichten
● Darmklachten zoals een opgeblazen gevoel
● Broze nagels
● Acne

Waar moet ik op letten bij collageen supplementen?
Wil je extra collageen slikken? Kies dan voor een supplement met gehydrolyseerd collageen. Dit is collageen wat afgebroken is in kleine deeltjes, ook wel aminozuren of peptiden genoemd. Aminozuren zijn de bouwstoffen van eiwitten. Hierdoor is het makkelijk opneembaar in je darmen. Het is namelijk al ‘voorverteerd’.

Drankjes, poeders, snoepjes, zuurtjes, draadjes, crèmes, maskers…..

Wist je dat:

  • Alle anti aging behandelingen er op gericht zijn om de aanmaak van collageen en elastine te stimuleren?
  • Collageen komt van het Griekse woord ‘KOLLA’ dat lijm of samenbinden betekent. Dit is ook direct de functie van collageen. Het houdt alles in ons lichaam bij elkaar.
  • Collageen is een heel belangrijk eiwit en dus een superbelangrijke voedingsstof/ bouwstof voor ons lichaam.
  • Collageen vind je terug in: de huid, in onze botten, pezen, kraakbeen, gewrichten, tanden, nagels en haren.
  • Collageen speelt een vitale rol in ons hele lichaam op alle vlakken!
  • Collageen wordt door ons lichaam zelf gemaakt.
  • De aanmaak van collageen neemt al af vanaf ons 25ste (met maar liefst 1,5% per jaar- maak de rekensom als je 50+ bent….)
  • Het proces van de aanmaak van collageen is ingewikkeld. Heel veel verschillende vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen. Zoals vitamine: C, vitamine A, D, B1, B2, B6, B11 en B12.
    Mineralen: zwavel, ijzer, zink, koper en mangaan.

Wist je dat er aan het supplement van Ernani al deze geweldige vitaminen en mineralen zijn toegevoegd!?
En de smaak is ook nog eens héérlijk!

0 reacties