Uv straling en de huid

Bescherm je huid én behoud haar jeugdigheid!

Ontdek deze top-tips voor én lekker van de zon en haar gezonde vit.d aanmaak en energie te genieten én je huid op een fijne,gezonde manier te beschermen in dit nieuwste artikel.

Of je nu kiest voor crèmes of natuurlijke bescherming van binnenuit, omarm de waardevolle tips via de link verder te lezen. Zeg vaarwel tegen vroegtijdige rimpels en hallo tegen een gehydrateerde, zon geliefde huid.
Je kunt slim omgaan met UV-straling: Smeer ‘gezond’, slik verstandig, en geniet vooral onbezorgd van de zomer!



Zonlicht: zegen of zorg?
De zon heeft een dubbele rol: enerzijds voorziet ze ons lichaam van belangrijke stoffen, anderzijds kan overmatige blootstelling ernstige schade aan de huid veroorzaken.
Laten we de voor- en nadelen eens bekijken.

De voordelen van zonlicht:

Vitamine D-productie: Zonlicht stimuleert de aanmaak van vitamine D, cruciaal voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
Cortisolproductie: Zonnestralen kunnen de aanmaak van cortisol stimuleren, wat helpt bij het reguleren van metabolisme, immuunsysteem en slaap.
Serotonineproductie: Zonlicht bevordert de aanmaak van serotonine, wat bijdraagt aan een beter humeur en slaapkwaliteit.

De risico’s van zonlicht:
Huidverbranding: Te lang in de zon blijven kan leiden tot pijnlijke verbranding, roodheid, jeuk en schilfering.
Huidveroudering: UV-straling kan de huid beschadigen en vroegtijdige veroudering veroorzaken, met rimpels, pigmentvlekken en verminderde elasticiteit als gevolg.
Dehydratatie: Zonlicht kan niet alleen de huid, maar ook het lichaam uitdrogen. Voldoende water drinken is dus essentieel, vooral op warme dagen.
Oogschade: Direct zonlicht kan ook schadelijk zijn voor de ogen.Kortom, de zon biedt energie en vitaliteit, maar vereist verantwoorde omgang!

Zonnebrandcrème: noodzaak of risico?
Zonnebrandcrème is de meest gebruikte bescherming tegen de schadelijke effecten van de zon.
Maar is zonnebrandcrème altijd gezond?
Er is bekend dat sommige stoffen in zonnebrand schadelijk kunnen zijn voor het koraal in de zee. Wat gebeurt er wanneer deze crèmes door onze huid worden opgenomen?
Veel chemische UV-filters in zonnebrand worden opgenomen door de huid en zijn aanwezig in bloed, urine en zelfs moedermelk. Dit kan problemen veroorzaken zoals verstoringen in hormoonbalans en een toename van vrije radicalen.

Welke stoffen moet je vermijden?

-Avobenzone
-Oxybenzone
-Homosalate
-Octisalate
-Octinoxate
-Octocrylene

Het probleem? Het onderzoek richt zich vaak alleen op de korte termijn effecten van deze stoffen, waardoor de langetermijneffecten niet volledig bekend zijn, vooral niet wanneer deze chemicaliën samen in één product voorkomen.
Gelukkig zijn er ook merken die goede, veilige opties bieden om je huid te beschermen.

Natuurlijke zonnebrand zonder schadelijke stoffen.
Wil je de zon trotseren zonder je zorgen te maken over schadelijke chemicaliën?
Kies dan voor zonnebrandproducten met minerale filters zoals zinkoxide en titaniumdioxide.
Deze filters reflecteren en absorberen UV-straling effectief. Het beste van deze producten? Ze veroorzaken geen vrije radicalen en zijn vriendelijker voor je huid. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk.

Let echter op: sommige fabrikanten gebruiken nanodeeltjes van zinkoxide en titaniumdioxide om de witte waas op de huid te verminderen. Deze kleine deeltjes kunnen echter door de huid worden opgenomen, en er zijn bezorgdheid over de veiligheid van minerale filters in spray-vorm, vanwege mogelijke inademing die schadelijk kan zijn voor de longen.
Geef daarom de voorkeur aan zonnebrand zonder nanodeeltjes.

De KRX Sunblocker spf 50 is hier een mooi voorbeeld van, deze wordt veel gebruikt in mijn praktijk. Effectief, natuurlijk en fijn in gebruik

Zonnebescherming van binnenuit
Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UV-straling, kunnen vrije radicalen schade veroorzaken aan celmembranen, DNA en eiwitten.
Gelukkig zijn er antioxidanten die deze vrije radicalen neutraliseren en beschermen tegen UV-straling.
Belangrijke antioxidanten voor jouw zonnebescherming zijn onder andere:
Vitamine C: aanwezig in citrusvruchten, paprika’s, kiwi’s, bessen, tomaten en broccoli.
Vitamine E: te vinden in noten, zaden, avocado’s en plantaardige oliën.
Polyfenolen: aanwezig in groene thee, donkere chocolade, druiven, noten en bessen.
Carotenoïden: zoals bètacaroteen, luteïne, astaxanthine, zeaxanthine en lycopeen, te vinden in groenten en fruit met felle kleuren zoals wortelen, tomaten, spinazie, mango en zoete aardappelen.
Selenium: aanwezig in noten, zaden, vis, schaaldieren, vlees en gevogelte.
Zink: te vinden in vlees, vis, gevogelte, noten, zaden en volkoren granen.
Omega-3 vetzuren: hoewel het geen directe antioxidant is, hebben ze wel antioxidante eigenschappen en zijn ze héél belangrijk voor een gezonde huid en barrièrefunctie om je celmembraan weerbaar te krijgen voor bv straling van buitenaf
Astaxanthine: een krachtige interne zonnefilter, aangetroffen in algen en plankton, bekend om zijn beschermende eigenschappen tegen UV-straling.

Wil jij je huid zowel van binnen als van buiten op een duurzame en gezonde manier beschermen?

Check dan de producten van het Health concept waar ik mee werk en kom erachter dat ál deze mooie stoffen daarin verwerkt zijn om van binnenuit dit aan te pakken.

0 reacties