(hyper) Pigmentatie

 

Woman cheekAls pigment(melaninecellen) zich plaatselijk ophopen, ontstaan er pigmentvlekken op de huid. Je herkent pigmentvlekken als donkere vlekjes op de huid.

Oorzaken

  • Erfelijkheid
  • Hormonaal
  • Veel onbeschermd in de zon
  • Overmatig gebruik van de zonnebank

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

In onze huid hebben we pigmentcellen. Ook wel melanocyten genoemd. Melanine is de biologische bescherming van de huid om zich te wapenen tegen UV stralen. Daarnaast geeft het kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Door de zojuist benoemde oorzaken, kan de aanmaak van pigment verstoord raken en kunnen donkere vlekjes ontstaan. Hoe meer je huid wordt blootgesteld aan UV straling hoe meer pigmentvlekken er kunnen ontstaan.

Zwangerschapsmasker

Over pigmentatie die tijdens de zwangerschap ontstaan, noemen we ook wel een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen. Door een verandering in de hormoonhuishouding wordt de aanmaak van pigment in de huidcellen verstoord. Om pigmentvlekken of een zwangerschapsmasker te voorkomen is het belangrijk om tijdens een zwangerschap en ook in de maanden daarna, de huid goed te beschermen. Gebruik hiervoor een dagcreme met een hoge spf. Een zwangerschapsmasker verdwijnt meestal vanzelf weer. Dit kan wel een tijdje duren.