Wat doet suiker met ons lichaam?

Behalve de bekende kristalsuiker komt suiker in allerlei vormen voor. Andere namen voor suiker zijn bijvoorbeeld glucose, fructose, galactose, sucrose, maltose en lactose. Wanneer we suiker eten wordt er insuline geproduceerd, die de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Ons lichaam zet suiker deels in om energie van te maken. Het teveel aan suikers dat we binnenkrijgen slaat ons lichaam voornamelijk op in onze vetcellen. Het verschilt per ‘suiker-soort’ hoe snel dit gaat. Fructose bijvoorbeeld staat er om bekend een echte dikmaker te zijn, omdat het in vergelijking tot andere suikers het minst goed door het lichaam kan worden gebruikt om energie van te maken.

Wat is glycatie en hoe ontstaat het?

Behalve dat je van suiker dik en ziek wordt, maakt het je ook veel sneller oud. Dit wordt veroorzaakt door glycatie. Er komen chemische reacties tot stand, waarbij suikers zich binden aan eiwitten. De chemische verbindingen die gedurende dit glycatieproces worden gevormd leiden uiteindelijk tot Advanced Glycation End Products) eindproduct van suiker)  meestal aangeduid als AGE’s), waarbij de eiwitten onherstelbaar worden beschadigd.

Wat doet suiker dus met onze huid?

Deze schadelijke stoffen, AGE’s, tasten de eiwitstructuren in ons lichaam aan, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar dus ook in onze huid bevinden.
Best de moeite waard om dit serieus te nemen!

Bekende ‘huid-eiwitten’ zijn collageen en elastine. Dit zijn belangrijke eiwitten als het aankomt op de stevigheid en trekvastheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op.

Ons lichaam heeft GELUKKIG een wonderbaarlijk herstel vermogen en kan deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam.
En ook een ontstekingsreactie is nooit goed voor onze cellen. Voor ons lichaam niet en dan ook niet voor onze huid.

Wat is het verband tussen suiker en huidveroudering?

Hoewel je rond je 20ste meestal nog nergens last van hebt, komt álles wat je daarvoor niet of wel voor je huid hebt gedaan, pas rond je 35ste opeens tot uiting!
Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder worden. Net zoals zonschade, die je ook opbouwt in je jongere jaren, en die pas tot uiting als je wat ouder bent.
Dit proces gaat weer gepaard met enzymen. Als we ouder worden vermindert in het algemeen onze enzymatische (kleinere stukjes maken) werking in ons lichaam en op deze manier kan ons huid de AGE’s minder goed opruimen en daardoor gaat de afbraak sneller.

Hoe voorkomen?

Het blijft een hele uitdaging voor velen om van de suiker af te komen, omdat tegenwoordig 85% van de schappen gevuld zijn met producten waar suikers in verwerkt zitten.
Waar kun je in de basis op letten:

  • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Dit zijn bijvoorbeeld: wit brood, frites, chips, frisdranken, koekjes et cetera.
  • Eet producten met resveratrol (antioxidant) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, bosbessen, rauwe cacao en veenbessen.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.