Verzuring: hoe werkt het?

Dagelijks groeit ons bewustzijn over de werking van ons lichaam. Maar bij veel mensen is nog niet bekend hoe ons voedingspatroon en onze levensstijl de gezondheid op de langere termijn kan beïnvloeden.

Voeding, stress, medicijnen, overmatige spierbelasting produceren na verbranding zure afvalstoffen die je lichaam kwijt moet om de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden. Voorbeelden van zure afvalstoffen zijn o.a. urinezuren, melkzuren, vetzuren, azijnzuren, looizuren en fosforzuren.

Maar de hoeveelheid afvalzuren die dagelijks in het bloed vrijkomt is te groot om via de normale uitscheidingorganen ons lichaam te verlaten. Het lichaam slaat de zuurresten dan op in het lichaam. Belangrijke enzymenactiviteiten kunnen ook slechts plaatstvinden bij een bepaalde zuurgraad. Een goede zuurbalans is belangrijk!

De opslag van zure afvalstoffen in het lichaam gedurende de jaren!

Verzuring

Leeftijd: 0-14 jaar 14-30 jaar 30-50 jaar 50-70 jaar 70 jaar Bron: Alka Vitea

Rood= Vaste gehalte van zure afvalstoffen
Geel= Vloeibaar gehalte van zure afvalstoffen
Blauw= Watergehalte van het lichaam
Groen= Vaste structuur van het lichaam, Vaste componenten (mineralen/spoorelementen)

Naarmate we ouder worden neemt het aandeel aan vloeibare en vaste afvalzuren in ons lichaam toe

In bovenstaand plaatje kunt je zien hoe de opslag van zure afvalstoffen gemiddeld verloopt naarmate we ouder worden. Bij de geboorte bestaat het lichaam uit 70% water en 30% mineralen en sporenelementen. Na het 40ste levensjaar kan het lichaam door verzuring al voor de helft bestaan uit zure afvalstoffen.

Hoe herken je verzuringsklachten?

Fase 1: Infectiegevoeligheid, Allergieën, Obstipatie, Oprispingen, Haaruitval en huidproblemen, Slaapstoornissen, Spierkrampen, Cariës, Libidoverlies

Fase 2: Artrose, Reuma, Diabetes, Nierstenen, Osteoporose, Fibromyalgie, Jicht en diverse andere verouderingsziektes

Welke factoren veroorzaken de opslag van zure afvalstoffen in het lichaam?

Voedingspatroon en levensstijl zijn van grote invloed op de opslag van
zure afvalstoffen in het lichaam. In het imagesWesten (maar ook steeds meer in het Oosten) verschuift door (opkomende) welvaart het voedingspatroon en de levensstijl waarbij de balans doorslaat naar de zure kant.

Voeding
Voedsel dat we eten heeft na verbranding ervan een zuurvormende invloed op het lichaam. Met name dierlijke eiwitten, suikers, bepaalde vetten, alcohol, koffie en limonades laten na verbranding veel zuren achter. In principe hebben groenten en sommige fruitsoorten een ontzurende werking, maar doordat voedsel nooit 100% volledig verbrandt, blijven ook hierbij organische afvalzuren achter.

Stress
Stress leidt tot relatief veel zure afvalstoffen. In een stresssituatie breekt het lichaam veel cellen af waarbij urinezuren vrijkomen. Mensen die vanuit hun werk- of privésituatie regelmatig stress ervaren maar al te goed dat de zuurbalans doorslaat.

Overmatige spierbelastinghardlopers
Bij overmatige spierbelasting moet het lichaam voor de verbranding meer zuurstof en voedingstoffen naar de spieren transporteren dan normaal. Op gegeven moment is de hoeveelheid zuurstof niet meer afdoende om de benodigde energie voor de spieren te produceren waardoor de cellen suikers (glucose) gaan gebruiken. Bij dit proces ontstaan melkzuren.

Overige factoren die het lichaam (sterk) verzuren zijn:

-Roken
-Medicijngebruik
-Straling (zendmasten, WiFi, mobile telefoons, DECT telefoons, e.d.)
-Luchtverontreiniging

Hoe worden zure afvalstoffen door het lichaam verwerkt?

Zure afvalstoffen die in het bloed vrijkomen worden door het lichaam uitgescheiden via de nieren, de longen en de huid. Naast uitscheiding via de uitscheidingsorganen probeert het lichaam de zuurgraad van het bloed op een constant niveau te houden door afvalzuren te neutraliseren via onze basische buffer. Deze basische buffer bestaat voor het grootste gedeelte uit het stofje Natriumbicarbonaat.

Wanneer de hoeveelheid afvalzuren na verbranding in het bloed te groot is om door de basische buffer natriumbicarbonaat geneutraliseerd of door de uitscheidingsorganen afgevoerd te worden, gaat het lichaam over tot andere mechanismes om de zuurgraad constant te houden; het zet de “vloeibare schadelijke zuren” om in “vaste niet-schadelijke” vorm. Het lichaam “rooft” basische mineralen als calcium en magnesium uit o.a. de botten en bindt deze met de overtollige schadelijke zuren. Hierdoor ontstaan dan “zure zouten”. De zure zouten (zuurresten) hebben een neutrale zuurgraad, maar zetten zich wel af op allerlei plaatsen.

Ondersteun je zuurbalans door te Ontzuren!

Om een goede gezondheid na te streven is het van essentieel belang om tegenwicht te bieden aan de dagelijkse aanwas van zure afvalstoffen in uw lichaam. Je kunt beginnen met het veranderen van je voedingspatroon – meer ontzurende voeding zoals groenten en minder dierlijke eiwitten en suikers (bij voedingsconsult ontvang je duidelijk overzicht van voedingsproducten) – met daarnaast een aangepaste levensstijl (minder stress, voldoende rust en minder overmatige spierbelasting). Maar helaas is dit niet genoeg om het dagelijkse zuuroverschot volledig te neutraliseren.

Je kunt de zuurbalans van uw lichaam dagelijks extra ondersteunen door te ontzuren. Ontzuren is het proces waarbij dagelijks de stroom zure afvalstoffen wordt geneutraliseerd en opgebouwde zuurresten uit het lichaam worden verwijderd.
Bij onze praktijk werken we met Alka ontzuringsproducten, die snel effect hebben en gemakkelijk in gebruik is.

Voor een goede gezondheid en ‘gezond’ ouder worden is een juiste zuurbalans van het lichaam essentieel.
Start vandaag de 21 daagse ontuzringkuur

Wil jij weten ‘Hoe ZUUR je bent’?!

Maak dan een afspraak voor een voedingsconsult en ontvang een ph urine teststrip.