1 Miljard mensen wereldwijd hebben een tekort aan vitamine D en de meesten van ons weten het niet eens.
Onze levensstijl, locatie en zelfs de kleur van onze huid spelen een grote rol in het vermogen van ons lichaam om vitamine D te produceren en op te nemen en, net als andere aspecten van gezondheid, is het een zeer persoonlijke kwestie.
Maar het is mogelijk om bij te houden hoe ons lichaam ervoor staat en om de nodige verbeteringen aan te brengen die vooral belangrijk zijn als het om vitamine D gaat.

Dus waarom hebben zoveel mensen vandaag de dag een tekort?


Welnu, gebrek aan zonlicht het hele jaar door en gevaren die verband houden met blootstelling aan de zon zijn twee belangrijke factoren die bijdragen.
Wonen in de stad, binnen werken, voeding (of het gebrek daaraan), leeftijd, huidtype en gewicht hebben allemaal invloed op het vermogen van het lichaam om voldoende vitamine D op te nemen. Als een van de meest essentiële voedingsstoffen, zou het kennen van uw vitamine D-status een onderdeel moeten zijn van alle gezondheids- en welzijnsregimes.

Wat is het doel van vitamine D?

Deze “zonne-voedingsstof” heeft meerdere rollen in het lichaam.
Vitamine D draagt bij aan een normaal immuunsysteem en heeft een vitale relatie met andere voedingsstoffen, zoals calcium. Om botgroei te bevorderen, heeft het lichaam vitamine D nodig om calcium op te nemen.

De zon zorgt voor wel 80% van de productie van vitamine D door het lichaam, maar deze synthese kan alleen plaatsvinden wanneer onze huid voldoende wordt blootgesteld aan rechtstreeks Uv-licht. De overige 20% kan verkregen worden door een verrijkt, vitamine D-rijk dieet en voedingssupplementen.
Elke dag 15-30 minuten in de zon doorbrengen is voor de meeste mensen met een lichte huid meestal voldoende om de vitamine D-niveau aan te vullen. Als uw huid donkerder is, heeft u tot wel 6 keer meer blootstelling aan de zon nodig.
De beste tijd om vitamine D door de zon aan te maken, is tijdens werkuren, tussen 10.00 en 15.00 uur. Volgens de New England Journal of Medicine kunnen de meesten van ons op het noordelijk halfrond tussen oktober en maart helemaal geen vitamine D door de zon maken.

Er is een breed scala aan gezondheidsvoordelen, die allemaal in het gedrang komen als we niet genoeg zonlicht krijgen om de natuurlijke vitamine D-productie te ondersteunen en de voedingswaarde van ons moderne dieet niet genoeg van deze essentiële voedingsstof bevat.
Dit is in het bijzonder waar tijdens de wintermaanden, wanneer ons voedsel de voornaamste bron van vitamine D wordt.
Gangbare voedingsbronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis, zoals zalm, kaas, eieren, ontbijtgranen, paddenstoelen, spinazie, bloemkool en sojabonen.

Waarom is de bron van de vitamine D in het supplement van belang?

Maatwerk is essentieel en zeker wanneer het gaat over supplementen. Er is echter meer reden om grondig en kieskeurig te zijn als het gaat om vitamine D-supplementen, vooral als je de voorkeur geeft aan veganistische alternatieven, aangezien veel fabrikanten chemisch gemodificeerde bronnen voor vitamine D3 gebruiken. Dat is waarom de meest uit planten verkregen vitamine D-supplementen vitamine D2 gebruiken, ondanks dat vitamine D3 beter geabsorbeerd wordt door het lichaam. Korstmos is een volledig natuurlijke vorm van vitamine D3, vrij van toxines en vervuilde stoffen. Het is ook ‘s werelds eerste bron van deze voedingsstof die is goedgekeurd door de Vegan and Vegetarian Society.

Korstmos, een alg omringd door schimmels, is de meest bioactieve en duurzame bron van vitamine D3, dezelfde als die ons lichaam aanmaakt tijdens blootstelling aan zonlicht. Gevonden op rotsen, berghellingen en bomen in Noord-Amerika, Azië en Scandinavië, baadt het in zonlicht en neemt het op als een spons.

Wil jij weten hoe hoog jouw vit.D spiegel is in je lijf?

Bij Vitas, één van ‘s werelds meest vooraanstaande, onafhankelijke, GMP-gecertificeerde laboratoria geeft jouw na een droge bloedvlektest het resultaat.

De test kun je bij de praktijk of per email aanvragen.
kosten: €49.

Let’s shine even more!